Norweska taryfa celna (Tolltariffen) · norweski kod towaru · HS 3301.19
3301.19.00: Essential oils: other
✓ Może być użyty w zgłoszeniu celnym Dane: Norweska taryfa celna (Tolltariffen), obowiązuje od 24 października 2026 · sprawdzono 24 października 2026
Ta linia nie ma urzędowego tekstu w języku polskim; pokazujemy ją w języku jej taryfy.
- 3301 Essential oils (terpeneless or not), including concretes and absolutes; resinoids; extracted oleoresins; concentrates of essential oils in fats, in fixed oils, in waxes or the like, obtained by enfleurage or maceration; terpenic by-products of the deterpenation of essential oils; aqueous distillates and aqueous solutions of essential oils.
- 3301.19.00 Other
Ile zapłacisz
Import: Norwegia
Tylko cło: VAT z tytułu importu, inne podatki i cła ochronne tego kraju nie są tu uwzględnione, a kalkulator działa tylko z taryfami UE, Turcji, USA i Wielkiej Brytanii.
Ta sama podpozycja w innych taryfach
3301.19 Olejki eteryczne z owoców cytrusowych: pozostałe
Uwagi prawne
Uwagi
1. Niniejszy dział nie obejmuje:
a) oleożywic naturalnych lub ekstraktów roślinnych objętych pozycją 1301 lub 1302;
b) mydła lub pozostałych produktów objętych pozycją 3401;
c) terpentyny balsamicznej ekstrakcyjnej lub siarczanowej, lub pozostałych produktów objętych pozycją 3805.
2. Wyrażenie „substancje zapachowe” występujące w pozycji 3302 odnosi się tylko do substancji objętych pozycją 3301, do składników zapachowych wyodrębnionych z tych substancji lub do syntetycznych aromatów.
3. Pozycje od 3303 do 3307 mają zastosowanie, między innymi, do produktów, nawet zmieszanych (innych niż wodne destylaty i wodne roztwory olejków eterycznych), odpowiednich do stosowania jako towary objęte tymi pozycjami i pakowane w opakowania w rodzaju do sprzedaży detalicznej do takiego stosowania.
4. Wyrażenie „preparaty perfumeryjne, kosmetyczne lub toaletowe” objęte pozycją 3307 dotyczy między innymi: torebek zapachowych, preparatów zapachowych działających w wyniku spalania; papierów perfumowanych i papierów impregnowanych lub powleczonych kosmetykami; roztworów do soczewek kontaktowych lub sztucznych oczu; waty, filcu i włóknin, impregnowanych, powleczonych lub pokrytych perfumami lub kosmetykami; preparatów toaletowych dla zwierząt.
Norweski kod towaru 3301.19.00 to linia norweskiej taryfy celnej w podpozycji HS 3301.19 (olejki eteryczne z owoców cytrusowych: pozostałe).
Cło zwykłe wynosi 0%; ilość deklaruje się w jednostce: Kg.
W innych taryfach dla tej samej podpozycji: UE 4,4%–7%, Turcja 4,4%–7%, USA 0%–2,7%, Wielka Brytania 0%, Kanada 0%, Meksyk 0%–5%, Brazylia 12,6%, Argentyna 12,6%, Peru 0%, Nowa Zelandia 0%, Japonia 0%–3,2%, Tajwan 0%, RWPZ 5%, Szwajcaria 0%, Macedonia Północna 0% i Nigeria 10%.
Import do Norwegii w podpozycji 3301.19 wyniósł w 2024 r. 857 tys. USD.
Pytania i odpowiedzi
Jakie cło obowiązuje dla kodu 3301.19.00 (Norwegia)?
W norweskiej taryfie celnej cło zwykłe dla tej linii wynosi 0%; jednostka uzupełniająca: Kg. Strona podaje stawkę w brzmieniu opublikowanym przez źródło krajowe oraz, jeśli źródło je publikuje, stawki preferencyjne: wybierz kraj pochodzenia, aby je zobaczyć. Cła ochronne (np. antydumpingowe) i VAT nie są uwzględnione.